Τοκετός μετα από καισαρική
Καλή αρχή στο νέο site ελπίζω ότι θα ‘ναι ό,τι πιο υποστηρικτικό για νέες μαμάδες και μη, και νέους μπαμπάδες. Καλή χρόνια νά ‘χουμε. Να σας συστηθώ, είμαι ο Σταμάτης Στουρνάρας μαιευτήρας γυναικολόγος. Θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω με λίγα λόγια, χωρίς να σας κουράσω ελπίζω, για βασικά θέματα στη μαιευτική και γυναικολογία, φυσικά μπορείτε να στέλνετε δικές σας προτάσεις και να τις αναλύουμε χωρίς φόβο , αλλά με λίγο πάθος. Γιατί γράφω με λίγο πάθος, γιατί η μαιευτική απαιτεί γνώση, υπομονή και πάθος για να μπορεί ο εκάστοτε μαιευτήρας να υποστηρίξει το έργο του.
Αυτά για την εισαγωγή μας , θα πούμε κάποιες βασικές έννοιες για τον τοκετό μετά από καισαρική.
Θα ακούσετε πολλές έννοιες και όρους VBAC – TOLAC, τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί και οι έρευνες σ αυτόν τον τομέα , κάποτε δεν το δεχόντουσαν οι επιστημονικοί κύκλοι, τώρα αλλάξαν τα πράγματα, καθ’ ότι η ιατρική είναι δυναμική επιστήμη, τι άλλαξε, ..πολλά!!
Άλλαξε το κλασικό «μια φορά καισαρική πάντα καισαρική» είχε γραφτεί από τον Edwin B. Cragin το 1916 . Συμφωνώ για τότε που γράφτηκε το 1916 γιατί τότε η καισαρική γινόταν με άλλη τεχνική , έχει καταγραφεί από τα αρχαία χρόνια με κάθετη τομή, στη μυθολογία ο πατέρας της ιατρικής Ασκληπιός γεννήθηκε με καισαρική. Επίσης ο Καίσαρας λένε ότι γεννήθηκε έτσι, αλλά πιθανότατά και αυτό μύθος, αφού η μητέρα του ζούσε όταν είχε εισβάλει στην Βρετανία. Μάλλον ο όρος προέρχεται από το λατινικό “caedare” κόβω. Αλλά αυτά έχουν αλλάξει στην εποχή μας, με την χαμηλή οριζόντια τομή τα δεδομένα είναι άλλα. Από το 2010 το Αμερικανικό κολλέγιο μαιευτήρων γυναικολόγων (ACOG,2010) έχει κρίνει τον τοκετό μετά από καισαρική ως ασφαλή μέθοδο, ύστερα από έρευνες σε σύγκριση με την επαναληπτική καισαρική τομή. Πότε ο τοκετός μετα από καισαρική τομή είναι επιτυχής; Όταν έχουμε κολπικό τοκετό με βοήθεια (εμβρυουλκούς – βεντούζα) ή χωρίς .Ανεπιτυχής όταν ο τοκετός καταλήγει σε καισαρική τομή.
Μπορεί να γίνει ενίσχυση του τοκετού με ωδίνες από ΟΚΥΤΟΚΙΝΗ και εφόσον έχει ενημερωθεί η μαμά ότι αυξάνει τον κίνδυνο 1,5 φορά για ρήξη ουλής μήτρας σε σχέση με την αυτόματη έναρξη.
Εδώ είναι το σημαντικό να γίνει πλήρη και επιστημονική ενημέρωση. Όλα είναι γραμμένα στο ιντερνέτ αλήθειες, ψέματα, ακόμη και επαγγελματίες υγείας δεν γνωρίζουν και λένε την άποψη τους και όπως έλεγε μια δασκάλα μου, η ιατρική έχει γίνει από επιστήμη άποψη κι όμως υπάρχει βάση δεδομένων που μπορούν να ενημερωθούν τα ζευγάρια για οφέλη και κινδύνους.
Τέλος αφού ενημερώθηκε το ζευγάρι, ποιες μαμάδες μπορούν να κάνουν VBAC-TOLAC, όλες όσες το θέλουν πραγματικά χωρίς κάθετη τομή στη μήτρα από οποιοδήποτε χειρουργείο πχ ινομυώματα που φτάνανε μέχρι την ενδομήτρια κοιλότητα.
Και μετα αρχίζουν τα «μα» τι εννοώ μα έχω ύψος 1,50m, πολλές μαμάδες έχουν χαμηλό ανάστημα αλλά και το παιδί συνήθως είναι ανάλογο των γονέων και στα παλιά χρόνια στο χωριό πως γεννούσαν τα παιδάκια, μα έχω βάρος 90kgr, μπορεί να ‘χει και περισσότερα κιλά, αυτό μπορεί να μειώσει τον βαθμό επιτυχίας δεν τον αποκλείει. Έχουν περάσει οι μέρες πλησιάζω 40 εβδομάδες και δεν έχω γεννήσει, δεν ξέρουμε πότε έχει γίνει η σύλληψη μπορούμε να περιμένουμε….
Μα το πρώτο παιδάκι έφτασα μέχρι τελεία διαστολή και δεν γέννησα ….ο δεύτερος τοκετός είναι διαφορετικός, το ότι είχαμε πλήρη διαστολή και με κάθοδο του εμβρύου αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας. Μα θα πονέσω .. είναι ο πόνος του παιδιού σας και είναι η μόνη φορά που μπορεί να πονέσει μια μάνα και να είναι απόλυτα ασφαλής, δεν κινδυνεύει από αυτόν τον πόνο, είναι το παιδί της, αλλά ποιος είπε ότι η καισαρική δεν πονάει…και ξέρετε κάτι άλλο μετα από χειρουργείο δεν μπορούμε να φάμε και να σηκωθούμε ή να θηλάσουμε άμεσα, αλλά μπορεί η μαμά να κάνει επισκληρίδιο, δεν είναι αντένδειξη στο VBAC έτσι να απολαύσει όσο πιο ανώδυνα τον τοκετό της.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ;
Μόνο αν θέλει να ζήσει την εμπειρία του τοκετού να ’χει δίπλα της τον σύντροφο της να απολαύσει το θαύμα της ζωής, να αποφύγει το χειρουργείο ειδικά μια μαμά που θέλει πολλά παιδάκια . Η επαναληπτική καισαρική αυξάνει τον κίνδυνο για διεισδυτικό πλακούντα, τραυματισμό ουροδόχου, συμφύσεις κα γενικότερες επιπλοκές χειρουργείων τα οποία αποφεύγουμε με τον φυσικό τοκετό κα επιπλέον προσφέρει στο παιδάκι άμυνες που παίρνει περνώντας από τον κόλπο της μητέρας…..βέβαια μην περιμένει καμία μαμά να ακούσει ευχαριστώ από το παιδί της που το γέννησε κολπικά και σεις μελλοντικές μαμάδες τότε θα εκτιμήσετε για ακόμα μια φορά τις δικές σας.
Ευχαριστώ που μας διαβάσατε και περιμένουμε τις απορίες σας.