Σταμάτιος Δ. Στουρνάρας

MD Msc Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

Τι είναι ο ιός HPV;


Από την εποχή του Ιπποκράτη ήταν γνωστά στον ιατρικό κόσμο τα γεννητικά κονδυλώματα. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV-Human Pappiloma Virus) είναι ένας επιθηλιοτρόπος ιός, ο οποίος αριθμεί πλέον των 100 γονοτύπων, από τους οποίους οι 35 αφορούν στα γεννητικά όργανα.

 

Σήμερα έχει αποδειχθεί ο ρόλος του HPV στην τραχηλική καρκινογένεση. Ο κίνδυνος ανάπτυξης ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας (προ καρκινωματώδεις αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας) ή πλακώδους διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον τύπο του ιού HPV. Χαμηλού κινδύνου θεωρούνται οι 6, 11, 34, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 57, 66. Υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι τύποι 16,18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 64, 70. Οι ιοί ΗPV προκαλούν 2 κυρίως τύπους αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας : οξυτενή κονδυλώματα (υπερυψωμένα) και επίπεδα κονδυλώματα.

 

Η λοίμωξη γίνεται με τη σεξουαλική επαφή και η είσοδος του ιού διευκολύνεται από κάποιου βαθμού λύση της συνεχείας του ιστού (μικροτραυματισμό της περιοχής κατά τη διάρκεια της επαφής).

 

Προδιαθεσικοί παράγοντες για μόλυνση από τον ιό HPV είναι η μικρή ηλικία πρώτης ερωτικής επαφής, ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, ηλικία άνω των 30 ετών, ανοσοκατασταλτικές καταστάσεις όπως λοίμωξη από τον ιό του AIDS, κύηση, σακχαρώδης διαβήτης, χημικοθεραπευτικά φάρμακα, θεραπεία με κορτικοειδή, κάπνισμα, αντισυλληπτικά και πολλαπλές κυήσεις.

 

Προδιαθεσικοί παράγοντες για ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η μόλυνση από HPV 16, 18, 31, 33 κ.α. τύπων υψηλού κινδύνου, μόλυνση από HSV-2 (έρπης των γεννητικών οργάνων), χρόνια τραχηλίτιδα, άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, έναρξης σεξουαλικής ζωής σε μικρή ηλικία, πολλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, κύηση σε μικρή ηλικία, μεγάλος αριθμός κυήσεων σε μικρό χρονικό διάστημα, κάπνισμα, χαμηλά επίπεδα vitamin Α και φυλλικού οξέος, αντισυλληπτικά, ανοσοκατασταλτικοί παράγοντες, κακή υγιεινή, εκτρώσεις, διαγνωσμένη ατυπία-δυσπλασία. Ο χρόνος επώασης είναι από μία εβδομάδα έως εννέα μήνες.

 

Γιατί όμως, παρά το υψηλό ποσοστό μόλυνσης HPV σε νεαρές γυναίκες, θα υπάρξει ένα μικρό μόνο ποσοστό νεοπλασίας σε αυτές; Αυτό συμβαίνει επειδή ο HPV χρειάζεται συμπαράγοντες όπως το κάπνισμα ή ιδιαίτερο ορμονικό περιβάλλον για να οδηγήσει σε νεοπλασία.

 

Πολλές γυναίκες θα μολυνθούν με τον ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά στην πλειοψηφία αυτών υποχωρεί αυτόματα.

 

Ειδικά οι HPV 16 και 18 ενοχοποιούνται για το 70% των καρκινωμάτων του τραχήλου της μήτρας.

Σταμάτιος Δ. Στουρνάρας

MD Msc Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

Διεύθυνση

Μεσογείων 82, 2ος όροφος,

11527, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας

2130428064 - 6973395823

Email

stournaras.stamatis@gmail.com

by Hypermorph.com and My-Medical.gr