Σταμάτιος Δ. Στουρνάρας

MD Msc Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

Σεξ και μετά τα 60!


 

Ερωτική ζωή μετά τα 60; Καλύτερη από ποτέ!

Υπάρχει σεξουαλική ζωή μετά τα 60; Εννοείται! Πολλά ώριμα ζευγάρια μάλιστα, δηλώνουν ότι η ερωτική τους ζωή είναι καλύτερη και από αυτή της νιότης τους! Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν σε αυτό: μεγαλύτερη οικειότητα μεταξύ των συντρόφων, λιγότερο εργασιακό στρες και περισπάσεις, καμία έγνοια για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, και το κυριότερο, περισσότερος χρόνος για ιδιαίτερες στιγμές. Οι εξηντάρηδες έχουν ζήσει, έχουν δοκιμάσει πολλά και η εμπειρία τους αυτή οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη ερωτική απόλαυση- ξέρουν τι θέλουν και πως να το ζητήσουν.

Ορμονικές Αλλαγές

Όσο πλησιάζει κανείς στη μέση ηλικία, κάπου κοντά στα 45, δημιουργούνται νέες συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα την ερωτική ζωή. Οι ορμόνες του σεξ κάνουν “βουτιά” αλλάζοντας τις ισορροπίες στο σώμα και την διάθεση. Στις γυναίκες, η εμμηνόπαυση φέρνει μία μεγάλη πτώση στα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα του οργανισμού. Τα τοιχώματα του κόλπου λεπταίνουν και η φυσική τους λίπανση μειώνεται, προκαλώντας αίσθηση ξηρότητας. Σε αυτή την ηλικία πολλοί άνδρες μπορεί να παρατηρήσουν δυσκολία στην στύση (στυτική δυσλειτουργία) που οφείλεται στην μείωση της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων. Αλλαγές στον εγκέφαλο και στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί επίσης να επηρεάσουν την σεξουαλική λειτουργία.

 

Αλλαγές στην ισορροπία του κόλπου

Για τις γυναίκες, τα κύρια σεξουαλικά προβλήματα της ηλικίας τείνουν να είναι η δυσκολία του να επιτύχουν οργασμό, η μειωμένη ερωτική επιθυμία και η κολπική ξηρότητα. Ο κόλπος κονταίνει και στενεύει όσο περνούν τα χρόνια, καθώς και δεν ενυδατώνεται επαρκώς από την φυσική του λίπανση τόσο εύκολα όσο στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, η διείσδυση μπορεί να γίνει επίπονη. Προφυλακτικά με λιπαντική επίστρωση, λιπαντικά με βάση το νερό και ενυδατικά κολπικά τζελ και κρέμες μπορούν να δώσουν μια άμεση λύση στο πρόβλημα. Ο γυναικολόγος μπορεί επίσης να σας προτείνει κάποια κρέμα, χάπι ή υπόθετο οιστρογόνων για ενδοκολπική χρήση.

 

Στυτική Δυσλειτουργία

Το βασικό σεξουαλικό πρόβλημα για τους μεσήλικες άνδρες είναι η Στυτική Δυσλειτουργία. Η στύση δεν επιτυγχάνεται πλέον με την ίδια ευκολία ούτε έχει την ίδια διάρκεια όπως στο παρελθόν. Το πέος σε στύση δεν είναι το ίδιο σκληρό ή μεγάλο όπως πριν. Τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν για την θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας ίσως είναι η απάντηση στο πρόβλημα αλλά όπως όλα τα φάρμακα, η χρήση τους δεν παύει να έχει πιθανές παρενέργειες και δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί με φάρμακα που περιέχουν νιτρικά άλατα. Κάθε άντρας πρέπει να είναι δύσπιστος απέναντι σε βότανα και συμπληρώματα που υπόσχονται μια θαυματουργή και γρήγορη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας και να συμβουλεύεται το γιατρό του πριν τα δοκιμάσει.

 

Διαβήτης

Ο διαβήτης και ιδιαίτερα ο τύπου 2 είναι μία από τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες αυτής της ηλικίας. Μη ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορούν με τον καιρό να δημιουργήσουν βλάβες στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα σεξουαλικά όργανα. Θεραπεία με φάρμακα, αντλία πέους ή ακόμα και εμφύτευμα μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Οι γυναίκες με διαβήτη μπορεί να παρατηρήσουν μειωμένη ευαισθησία στα γεννητικά όργανα ή ακόμα και περισσότερες μυκητιάσεις που προκαλούν ερεθισμό του κόλπου και κάνουν το σεξ επίπονο ή και δυσάρεστο, είναι όμως εύκολα αντιμετωπίσιμες.

 

Καρδιακό Νόσημα

Σίγουρα έχετε δει κάποια ταινία όπου ο ήρωας παθαίνει καρδιακή προσβολή την ώρα του σεξ, όμως κάποια πράγματα συμβαίνουν πιο συχνά στην τηλεόραση παρά στην πραγματική ζωή. Το καρδιακό νόσημα προκαλεί στένωση των αρτηριών, δυσχεραίνοντας τη ροή του αίματος. Ως συνέπεια μπορεί να δυσκολέψει την σεξουαλική διέγερση ή και τον οργασμό. Όταν θεραπευτεί, ο γιατρός σας θα σας δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσετε τις επαφές όμως θα πρέπει να του αναφέρετε αν αντιμετωπίσετε πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν ή χειροτερεύουν.

 

Άλλες Προκλήσεις

Υπάρχουν διάφορες παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την σεξουαλική σας ζωή γύρω στα 60, όπως αύξηση βάρους, αρθρίτιδα, χρόνιοι πόνοι, ελλιπής έλεγχος της ουροδόχου κύστης, άνοια, υψηλή πίεση ή χοληστερόλη, παρενέργειες φαρμάκων, κατάθλιψη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης ένα  χειρουργείο, ειδικά κοντά στις σεξουαλικές ζώνες μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση σας και να έχει αντίτυπο στην ερωτική σας ζωή. Συζητείστε με τον σύντροφο σας εναλλακτικούς τρόπους για να έρθετε πιο κοντά και επικεντρωθείτε στην σχέση σας και όχι μόνο στους ρόλους σας φροντιστές.

 

Μιλήστε στον γιατρό σας

Δεν αισθάνεστε πάντα άνετα να μιλήσετε στο γιατρό σας για την σεξουαλική σας ζωή. Κάποιες φορές και ο ίδιος μπορεί να το βρει άβολο να αναφέρει το θέμα, εκτός και αν συνδέεται με άλλες παθήσεις. Προτιμήστε να εκφράζετε τις απορίες σας με σαφείς ερωτήσεις όπως: Μπορείτε να μου προτείνετε έναν σύμβουλο σεξουαλικής υγείας.

Η αγωγή που μου δώσατε θα επηρεάσει την σεξουαλική μου ζωή; Θα επωφελούμουν από μία θεραπεία με οιστρογόνα; Υπάρχει κάποια εναλλακτική αντί των κλασσικών σκευασμάτων κατά της στυτικής δυσλειτουργίας;

 

Σεξουαλική Θεραπεία

Αν ο γιατρός σας δεν μπορεί να σας βοηθήσει στην βελτίωση της σεξουαλικής σας ζωής, μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιο σύμβουλο σεξουαλικής υγείας ή ψυχολόγο. Μαζί του θα μπορέσετε να συζητήσετε με άνεση τα θέματα που σας απασχολούν και θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να έρθετε κοντά σαν ζευγάρι βελτιώνοντας την ερωτική σας ζωή. Μερικές φορές η λύση είναι περισσότερα προκαταρκτικά ή πιο άμεσος ερεθισμός των γεννητικών ζωνών. Αν κάποια πάθηση όπως η αρθρίτιδα δυσκολεύει τη σεξουαλική  σας απόλαυση μπορεί να σας προτείνει νέες στάσεις που θα είναι πιο άνετες και απολαυστικές και για τους δύο συντρόφους.

 

Πειραματιστείτε

Με κοινή λογική και δημιουργικό πνεύμα μπορείτε να ανακαλύψετε νέους τρόπους για να απολαύσετε το σεξ. Για παράδειγμα αν μία επίπεδη επιφάνεια δεν διευκολύνει τα γόνατα σας, μια νέα στάση ή μία διαφορετική επιφάνεια θα σας προσφέρει μια νέα, διαφορετική γωνία. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ερεθισμού κάποιο ερωτικό βοήθημα,  ίσως βελτιώσει  την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή. Αν είστε καιρό ανενεργοί στο κομμάτι της επαφής είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άγχος. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και αφήστε την ερωτική επιθυμία να σας παρασύρει.

 

Ασφαλές και απολαυστικό σεξ

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν κάνουν διακρίσεις ανάλογα με την ηλικία. Αν είστε ενεργοί σεξουαλικά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός ΣΜΝ. Σε αυτά ανήκουν  τα χλαμύδια, τα κονδυλώματα, ο έρπης, η βλεννόροια, η ηπατίτιδα Β, η σύφιλη και η τριχομονάση. Επίσης ο αριθμός των μεγαλύτερων ανθρώπων που μολύνονται με HIV και AIDS όλο και μεγαλώνει. Κάντε τακτικούς ελέγχους, χρησιμοποιείτε προφυλακτικό και διατηρείτε μία ειλικρινή επικοινωνία με τον σύντροφό σας για μια ασφαλή και υγιή σεξουαλική ζωή.

 

Εναλλαγή συντρόφων

Με καλύτερη υγεία, καινοτόμα φάρμακα και περισσότερους τρόπους για νέες γνωριμίες οι μεγαλύτεροι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν τις σχέσεις και το σεξ σε κάθε ηλικία -αλλά με σύνεση και προσοχή. Μάθετε πάντα το ιστορικό του συντρόφου σας πρωτού έρθετε σε επαφή κάθε είδους. Κάντε και οι δύο τακτικό ιατρικό έλεγχο και χρησιμοποιείτε προφυλακτικό και λιπαντικό με βάση το νερό που προστατεύει από εκδορές και μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από ΣΜΝ.

 

Συντονίστε την επιθυμία σας

Μία συνηθισμένη αιτία τσακωμού ανάμεσα στα ζευγάρια είναι η ερωτική επιθυμία… ή η έλλειψη αυτής. Για τις γυναίκες η πτώση των οιστρογόνων, προβλήματα του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης, η ατροφία των μαστών ή και μια κυστίτιδα μετά από επαφή, μπορεί να μειώσει την σεξουαλική επιθυμία. Άντρες με στυτική δυσλειτουργία ή άλλα προβλήματα υγείας, μπορεί επίσης να αποφεύγουν την επαφή. Μιλήστε ειλικρινά και με κατανόηση με τον σύντροφο σας και εκφράστε τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας ξεκάθαρα αλλά χωρίς να κατακρίνετε για μια αποτελεσματική και ανοιχτή επικοινωνία.

 

Γιατί να επιδιώξω μια υγιή σεξουαλική ζωή κοντά στα 60;

Γιατί αξίζει να ασχοληθείτε με την σεξουαλική σας ζωή σε αυτή την ηλικία; Η απάντηση είναι απλή: τα οφέλη του σεξ είναι πολλά. Μερικοί λόγοι για να το συνεχίσετε, με παρέα ή και μόνοι: τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καίει θερμίδες, χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθάει στην χαλάρωση, απαλύνει τους πόνους, κρατάει το μυαλό σε εγρήγορση και μειώνει το κίνδυνο εμφράγματος και καρκίνου του προστάτη. Εν ολίγοις σας βοηθάει να ζήσετε περισσότερο. Και πιο απλά σας κάνει ευτυχισμένους!

 

 Αγγίγματα

Μπορείτε να έρθετε κοντά με τον σύντροφο σας και να απολαύσετε ερωτικές στιγμές ακόμα και χωρίς συνουσία. Η επαφή μπορεί να περιλαμβάνει αγγίγματα, αγκαλιές, φιλιά, ακόμα και ερεθισμό του συντρόφου σας με το χέρι ή το στόμα. Κάθε έκφραση αγάπης και έρωτα μπορεί να οδηγήσει την προσωπική σας ζωή σε πληρότητα. Ακόμα και αν δεν έχετε κάποιο σύντροφο η αυτοικανοποίηση, δηλαδή ο αυνανισμός είναι μια απόλυτα υγιής έκφραση της σεξουαλικότητας και σας προσφέρει πολλά από τα οφέλη της ερωτικής επαφής.

 

Σταμάτιος Δ. Στουρνάρας

MD Msc Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

Διεύθυνση

Μεσογείων 82, 2ος όροφος,

11527, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας

2130428064 - 6973395823

Email

stournaras.stamatis@gmail.com

by Hypermorph.com and My-Medical.gr