Σταμάτιος Δ. Στουρνάρας

MD Msc Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

Πρώτη φορά στο γυναικολόγο;


Η επίσκεψη στο γυναικολόγο μπορεί να προκαλέσει άβολα συναισθήματα σε μία γυναίκα, κυρίως όταν πηγαίνει για πρώτη φορά. Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Σταμάτης Στουρνάρας, έφτιαξε για το mamoula.gr ένα πολύ καθησυχαστικό οδηγό για την επιλογή του γυναικολόγου καθώς και την επίσκεψη σε αυτόν.

Χαίρετε, ελπίζω να έχετε βρει χρήσιμο το site.

Όπως θα καταλάβατε και από την επικεφαλίδα θα μιλήσουμε για φόβους ακόμα μια φορά. Ένας μεγάλος φόβος είναι αυτός για τον γιατρό…Πολλοί γονείς συχνά επιλέγουν να τρομάζουν τα παιδάκια τους με τον γιατρό, τις ενέσεις, ένα μπαμπούλα γενικότερα,  -όχι πάντα άδικα- ορισμένοι θα είχατε κάποια τραυματική εμπειρία όμως αυτό δεν είναι λάθος της ειδικότητας ή κανόνας για όλους τους γιατρούς. Δεν λέει σε κανένα βιβλίο πως να τρομάζετε τους ασθενείς.

 

Από δικές μου εμπειρίες έχω καταλάβει ότι κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα αποφύγεις με τίποτα είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, κι από ιατρούς σιγουρά τους εξής δυο: οδοντίατρους και γυναικολόγους.

 

Τώρα θα μου πείτε ο άντρας στον γυναικολόγο…είναι απλό. Όταν είναι στην ευχάριστη θέση να γίνει μπαμπάς, που το εύχομαι σε όλους, αλλά και στην δύσκολη θεση, όταν είναι να αντιμετωπίσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

 

Αλλά αρκετά με τους άνδρες.  Εκτός απο τον φόβο που μπορεί μια γυναίκα να αισθάνεται για τον γιατρό, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να ειναι ενοχικές για το σώμα τους και την γενετήσια περιοχή.

 

Όταν πια ξεπεραστούν αυτοί οι ύφαλοι , πέφτουμε σε άλλον…

 

Σε ποιο γυναικολόγο να παω;

 

Σ’ αυτόν που πάει η μαμά; Είναι μια λύση. Άλλη λύση σ’ αυτόν που πάει η φιλη, που μπορεί να φτάσει να γίνει ολόκληρο συμβούλιο μέχρι και θέμα στο κομμωτήριο.

Η απάντηση είναι «σ’ αυτόν που σας εμπνέει εμπιστοσύνη, δεν ταιριάζουν όλοι με όλους σε όλα». Μπορεί για την μαμά ή την κολλητή να ‘ναι ο τέλειος, αλλά για εσάς να μην είναι ο κατάλληλος, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όσον αφορά το φύλο του γιατρού, επίσης δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολεί. Δεν έχει σημασία αν ο γιατρός που θα επιλέξετε είναι άντρας ή γυναίκα. Το σημαντικότερο ειναι η σχέση εμπιστοσύνης που θα αναπτύξετε μαζί του.

 

Μετά, ΠΟΤΕ πρέπει να πάω.

Δεν υπάρχουν πρέπει. Όποτε εσύ θες να πας. Αυτό μπορεί να είναι απο την έναρξη των σεξουαλικών επαφών ή ακόμα και νωρίτερα. «Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν» είπε ο Ιπποκράτης. Ακόμα και πριν την πρώτη επαφή μπορείς να πας, για να έχεις την δυνατότητα να ενημερωθείς σωστά. Τότε, θα γίνει και σωστή ενημέρωση για τον HPV, τους τρόπους μετάδοσης του και τον απαραίτητο εμβολιασμό. Φυσικά, όταν έχεις και κάποιο πρόβλημα θα απευθυνθείς στον γυναικολογο για να σε βοηθήσει.

Εγώ πιστεύω ότι όποτε μια γυναικα έχει απορίες και θέλει να μάθει  για το σώμα της, ανεξάρτητου ηλικίας, “ πρέπει τότε “ να πάει στο γυναικολόγο. Η γνώση είναι δύναμη και η δύναμη διώχνει τους φόβους. Φυσικά αποφεύγετε την παραπληροφόρηση από το περιβάλλον και ανώφελες ενοχές.

 

Τι θα συμβεί στο γυναικολόγο;

Αν υπάρχει οποιοσδήποτε φόβος ή θέμα που σας απασχολεί, ενημερώστε τον γυναικολογο σας και θα κανονίσει σε ποιο χαλαρή μέρα το ραντεβού για να αφιερώσει παραπάνω χρόνο σε σας. Στο χώρο αναμονής δεν κοιτάνε όλοι εσάς, ο καθένας έχει τον δικό του λόγο επίσκεψης, στο ιατρείο θα μιλήσετε για σας με πασά ειλικρίνεια σε ερωτήσεις για την περίοδο σας για τις επαφές σας και δεν εννοούμε αυτές του κινητού, αλλά τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων -και όχι δεν είναι κουτσομπολιό- και για άλλες συνήθειες.

 

Μετά στην εξέταση, αφού αδειάσετε την ουροδόχο κύστη καλό θα ήταν να ναι το πρώτο δεκαήμερο του κύκλου , αλλά και σε άλλο χρόνο του κύκλου να είναι μικρό το κακό. Η υπόλοιπη εξέταση εξαρτάται απο το πρωτόκολλο του κάθε γυναικολόγου. Συνήθως μια πίεση ίσως και ζύγισμα. Το ζήτημα είναι, πώς κάθονται στο γυναικολογικό κρεβάτι (το οποίο είναι μόνο σχεδιασμένο για άμεση πρόσβαση στη γενετήσια χώρα και τίποτα άλλο). Θα σας βοηθήσει ο γιατρός μη φοβάστε. Στη συνέχεια θα γινει επισκόπηση, χρήση κολποδιαστολέα, όπου υπάρχουν διαφορά μεγέθη -γι αυτό το ιστορικό νωρίτερα- και η επισκόπηση όλα έχουν σκοπό να βοηθήσουν εσάς , μετρά την γυναικολογική εξέταση .Κατά την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση  δύο δάκτυλα (δείκτης και παράμεσος) θα εξετάσουν τον κόλπο. Το άλλο χέρι θα πιέσει την κοιλιά, πάνω από την ηβική  ώστε να ψηλαφίσει την μήτρα, τις ωοθήκες και την πυελική χώρα για τυχόν ανωμαλίες .  Εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να γίνει γυναικολογικός υπέρηχος. Σωστό είναι να υπάρχει μια καταγραφή.

Υστέρα θα γίνει επισκόπηση και ψηλάφηση του στήθους όπου ο γυναικολόγος θα σας δείξει πως να κάνετε την αυτοεξέταση σας.

Αυτό ήταν!

θα ενημερωθείτε για οποία ευρήματα και για το εμβόλιο του HPV, και αν δεν έχετε ήδη κάνει .

Επαναλαμβάνω, μπορείτε να ρωτήσετε ό,τι απορία έχετε όσο «χαζή» και αν νομίζετε ότι είναι. Επίσης, μην προβληματίζεστε για το αν είχατε κάνει την περιποίηση της περιοχής ή όχι, αν υπάρχει αίμα ή όχι.

 

Μαιευτήρας γυναικολόγος Σταμάτης Στουρνάρας.

Σταμάτιος Δ. Στουρνάρας

MD Msc Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

Διεύθυνση

Μεσογείων 82, 2ος όροφος,

11527, Αθήνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας

2130428064 - 6973395823

Email

stournaras.stamatis@gmail.com

by Hypermorph.com and My-Medical.gr