Γυναίκα ΑΜΕΑ και γυναικολόγος
Γιατί χρειάζονται γυναικολόγο οι γυναίκες με αναπηρία
Οι γυναίκες με αναπηρία έχουν τις ίδιες ειδικές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης , όπως όλες οι γυναίκες.
Επίσης ανάγκες φροντίδας υγείας που συνδέονται με την αναπηρία της γυναίκας , συχνά υπερισχύουν και η γυναικεία ειδική υγειονομική περίθαλψη, συνήθως είναι παραμελημένη . Για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση , γυναίκες με αναπηρία πρέπει να έχουν πρόσβαση σε γυναικολογικές εξετάσεις , μαστού , υγειονομικής περίθαλψης .
Τι μπορεί να προσφέρει ο γυναικολόγος
Μπορεί να ενημερώσει για την σεξουαλικότητα, την ψυχοκοινωνική επίδραση του περιβάλλοντος ,τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο κάθε γυναίκας , pap-test, την μαστογραφία ,προληπτικό εμβολιασμό, την έμμηνο ρύση και τις διαταραχές που μπορεί να προκύψουν από άλλες θεραπείες που λαμβάνει , αντισύλληψη , κύηση και παρακολούθηση , τοκετό ,ενημέρωση και θεραπεία για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα .
Πώς μπορεί να βοηθήσει ο γυναικολόγος
Προγραμματίζει ένα ραντεβού μεγαλύτερης διάρκειας,
Επιλέγει το πιο προσβάσιμο δωμάτιο εξέτασης με τον κατάλληλο εξοπλισμό , κάνει προετοιμασία με το προσωπικό
Ρωτάει για τις προτιμήσεις της ασθενούς ,παροχή βοήθειας , τεχνικές ασφαλούς μεταφοράς. Ρωτάει για συγκεκριμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την περίοδο πχ. αυξημένη ροή , διάθεση πώς αλλάζει …
Σεξουαλικό ιστορικό:
Η γυναίκα με αναπηρία συχνά θεωρείται ως asexual. Ρωτήστε ειδικά τη σεξουαλική δραστηριότητα, το παρελθόν και το παρόν, το ιστορικό κακοποίησης και η ανάγκη για αντισύλληψη
Γυναικολογικό ιστορικό
Αναπαραγωγικό ιστορικό και σχέδια για αναπαραγωγή, επιθυμίες .
Συζητήστε για εμπειρίες παλαιότερων γυναικολογικών εξετάσεων
Πριν από την εξέταση, καθορίστε αν πρόκειται για προληπτικό έλεγχο ή αντιμετώπιση γυναικολογικού προβλήματος .
Βεβαιωθείτε ότι η ασθενής αισθάνεται ασφαλής, καλά υποστηριζόμενη
Σκεφτείτε επιπλέον επένδυση στο τραπέζι των εξετάσεων, χρησιμοποιήστε μαξιλάρια και κουβέρτες .
Τα μέτρα αυτά πρέπει να αναληφθούν κατά τρόπο ασφαλή για την αποφυγή τραυματισμού της ασθενούς και να διαφυλαχθεί η αξιοπρέπεια της ασθενούς όσο το δυνατόν περισσότερο
Μεταφορά στο εξεταστικό κρεβάτι. Να είστε έτοιμοι να βοηθήσετε τις ασθενείς να μεταβούν στο τραπέζι εξέτασης , προτιμήστε ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο τραπέζι . Μην εκτελείτε εξετάσεις στην αναπηρική καρέκλα (συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης του μαστού), εκτός εάν αυτό είναι προτιμότερο από την ασθενή και δεν υπάρχει άλλη επιλογή , είναι διαθέσιμη βοήθεια για τη μεταφορά . Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για τη μεταφορά της ασθενούς στο τραπέζι εξέτασης . Μερικές γυναίκες χρειάζονται βοήθεια με σανίδα μεταφοράς ή ανελκυστήρα . Προσαρμόστε τη μεταφορά για κάθε ασθενή στο τραπέζι , ανάλογα με την κατάστασή της για επίτευξη ασφαλούς μεταφοράς . Σιγουρευτείτε ότι κλειδώσατε την αναπηρική καρέκλα . Χρήση βοηθητικών συσκευών διδάξτε στο προσωπικό ασφαλείς τεχνικές . Βοηθός πρέπει να μένει με την ασθενή για αποφυγή πτώσης & τραυματισμού.
Αργή, ήπια τοποθέτηση μπορεί να ελαχιστοποιήσει σπαστική δραστηριότητα.
Χρήση της διαζεπάμης και βακλοφαίνη θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή .
Ένα τοπικό αναισθητικό τζελ μπορεί να είναι χρήσιμο.
Μερικοί γιατροί έχουν βρει τη χρήση του τοπικού αναισθητικού τζελ για το κολποδιαστολέα χρήσιμο για τη μείωση της δυσφορίας και τη μείωση της διέγερσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σπαστικότητα , είναι σημαντικό να παραμένει μερικά λεπτά μετά την εφαρμογή για να λειτουργήσει το φάρμακο.
Προτεραιότητα η άνεση, η ασφάλεια και οι ικανότητες της ασθενούς κατά την τοποθέτηση για τις εξετάσεις. Αφήστε την ασθενή να βρει την καλύτερη θέση
ΣΥΝΟΨΗ
Προετοιμασία και επικοινωνία είναι το κλειδί
Ετοιμάστε για την ασθενή, χώρο, προσωπικό, εξοπλισμό
Επικοινωνήστε με την ασθενή.
Επανεξέταση και βελτίωση.
Ειδικά κριτήρια για να διευκολυνθεί η γυναικολογική εξέταση για τις γυναίκες με κινητικά προβλήματα μπορούν να αντληθούν απο την προετοιμασία και την καλή επικοινωνία. Κατά την προετοιμασία για τη συνάντηση και την εξέταση είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι η ασθενής , τι περιμένει και τι επιθυμεί, ως αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης στο ιατρείο, καθώς και ότι απαιτείται για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της.
Η ασθενής θα πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση του τι θα γίνεται. θα πρέπει να της παρέχεται ο καλύτερος τρόπος για να διευκολυνθούν οι μεταφορές και να επιτευχθεί η σωστή και άνετη τοποθέτηση για την εξέταση. Μετά την επίσκεψη, είναι χρήσιμο για το προσωπικό να επανεξετάζει την επίσκεψη και να συζητήσουν τις μελλοντικές βελτιώσεις.
Γιατί κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και αξίζει προσαρμοσμένη και αξιοπρεπή εξέταση.
Σταμάτιος Δ Στουρνάρας
MD OB/GYN Msc